ABD'nin Türkiye'ye ilişkin uygulayacağı ekonomik yaptırım kararı haberinin ardından hareketlenen dolar kurunda dalgalı seyir sürüyor. Dolar 5.1146 TL'ye kadar yükseldikten sonra, enflasyon verisi sonrası geriledi. Kritik enflasyon verisi öncesi 5.10 TL seviyelerinde hareket eden kur, veri sonrası 5.0638 TL'ye kadar geriledi. Dolar saat 14.07 itibarıyla 5.0866 TL'de hareket ederken, 5.9341 TL'ye kadar yükselen euro kuru ise, şu dakikalarda 5.8930 TL'de bulunuyor.
Dolar endeksi yüzde 0.03 yükselişle 95.03 seviyesinde hareket ederken; euro/dolar paritesi 1.1583 seviyesinde bulunuyor.
10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 19.03 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise 21.68 seviyesinde bulunuyor.
ENFLASYON VERİSİ AÇIKLANDI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; temmuz ayında enflasyon yüzde 0.55 artarken, yıllık bazda ise yüzde 15.85 oranında artarak beklentilerin altında gerçekleşti.
GÖZLER HEM İÇ HEM DIŞ PİYASADA
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "ABD – Türkiye arasındaki tansiyon hala dinmiş değil. Türkiye Dışişleri Bakanı M. Çavuşoğlu ile mevkidaşı ABD’li Pompeo arasındaki görüşme bu sabah sonlandı. Yapılan açıklamalarda, görüşmelerin yapıcı bir şekilde yapıldığı belirtildi. Ancak bu iyimser açıklama bile dolar/TL kurunun geri çekilmesinde sınırlı hissedildi.
Bu haberin ardından, 10:00’da Türkiye’den temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı. Beklentiler, haziran ayına göre artış kaydetmesiydi. Ancak, manşet enflasyon rakamları hem aylık hem yıllık bazda mevsimsel etki nedeniyle beklentilerin altında kalarak düşüş kaydederken, çekirdek enflasyonun yüzde 15’lik beklentiye karşın yüzde 15.10 gelmesi katı seyrin sürdüğünü gösterdi. Manşet tarafın beklenenden daha iyi gelmesi sınırlı da olsa olumlu bir sürpriz oldu ve kurda gevşeme gözlemlendi.
Ancak, üstte belirttiğim haber akışlarına rağmen kurun tam manasıyla rahatladığını söyleyemiyorum. Türkiye’ye yönelik risk algısında bozulma sürüyor ve Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamı 341 puan çevresinde oldukça yüksek. Yaşanan gelişmeler, risk primini olumsuz etkilemeye devam ederken, bunun TL varlıklar üzerinde de baskı kurduğunu gözlemliyoruz. Açıkçası, ilk etapta ABD ve Türkiye arasındaki diyalog pencerelerinin her geçen gün daha da iyimser ve somut bir şekilde ilerleme kaydetmesi, kurdaki gevşemenin bir nebze de olsa daha sağlıklı şekillenmesini destekleyebilir. Ancak, bunu başaramadıkları müddetçe kurdaki tansiyon azalmayacağı gibi dolar/TL kurunun da yukarı yönde tepkisini tetiklemeye devam edebilir."
Karadağ değerlendirmelerine şunları ekledi: "Bunlar, iç piyasanın hikayesi olurken, bir taraftan dış piyasaya da bakmak gerek. Dışta, güçlenme eğilimi içerisinde olan bir ABD Doları karşımıza çıkıyor. Açıkçası bu durum pek olumlu değil. Doların pozitif seyri ve Dolar endeksinin 95 puanın üzerine sıçraması, son dönemde huzursuz olan gelişmekte olan ülke piyasalarını daha da negatif etkiliyor. Bu hafta, Dolar endeksinin de yükselmeye başlaması, gelişmekte olan ülke paralarındaki seyri daha da bozmuş durumda. Açıkçası özellikle doları Trump yeniden değer kaybetmesini tetikleyecek yeni bir gelişme ile karşımıza çıkmazsa bir süre pozitif bir dolar konuşabiliriz.
Bugün içinde ABD tarım dışı istihdam verisini izliyor olacağız. Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 100 günlük planı açıklayacak. Kısacası yine gözler hem iç hem dış piyasada olacak. Dolar/TL açısından öğleden sonrada hareketli geçecektir."
Karadağ, teknik olarak ise şöyle değerlendirdi: "Kur, 5.05 seviyesinin altına doğru gevşemekte zorlandığı müddetçe yukarı yönde tepki verebilme ihtimalini unutmamak gerek. Buna karşın en son rekor seviyesi 5.1150 TL seviyesinden geçiyor. Kur için bu seviye şimdilik direnç konumunda. Özellikle, şunu belirtmekte fayda var. Son iki gündür kurda agresif hareketler var ve yukarı yönde çok sert bir tutum içerisinde. Önümüzdeki günlerde eğer TL lehine bir hava oluşursa son günlerdeki kayıplarını agresif bir şekilde toparlamak isteyebilir. Kısacası, kurun aşağı veya yukarı yönde hareket edebilecek bir alanı bulunuyor. Bu süreçte net bir yön belirlemek biraz zor."
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR